Online bezoekers
2 Bezoekers online
Gebruikers: 2 Gasten
Advertentie
Resolutie
Om deze website goed te kunnen bekijken is de volgende resolutie vereist:

Minimaal: 1280 x 1024 pixels
Aanbevolen: 1920 x 1080 pixels
Contact

15 Sneltoetsen voor Windows 7

Uiteraard is Windows 7 prima te bedienen met de muis. Wist u echter dat het besturingssysteem zich ook uitstekend leent voor bediening via het toetsenbord? Wie de juiste toetsencombinaties kent, is bovendien vaak sneller klaar. Lees verder en ontdek de beste sneltoetsen voor Windows 7!

1) Nieuwe map maken

Windows 7 maakt gebruik van bibliotheken. Een bibliotheek kan uit meerdere onderliggende mapverwijzingen bestaan. Hebt u bijvoorbeeld een bibliotheek Muziek, dan kunt u hierin directe verwijzingen opnemen naar de verschillende muziekmappen die over de hele computer zijn verspreid. Over mappen gesproken: u kunt uiteraard een verkennervenster openen door met rechts op een leeg gedeelte te klikken en te kiezen voor Nieuw / Map. Maar in Windows 7 kan dit een stuk vlotter. In een geopend verkennervenster drukt u op de toetsencombinatie Ctrl+Shift+N. Direct verschijnt een nieuwe map, die u van een passende naam kunt voorzien. Druk op Enter om te bevestigen en ziedaar: uw nieuwe map is klaar voor gebruik.

2) Extern beeldscherm

Gebruikers van een laptop zullen het ongetwijfeld herkennen: u moet een presentatie houden met behulp van een projector of een extern beeldscherm. Dat lijkt gemakkelijk, maar in de praktijk zorgt dit regelmatig voor onnodige ergernis. Vaak maakt de laptop gebruik van software die door de leverancier is meegeleverd. In andere gevallen is de ingebouwde Windows-optie niet compatibel met uw videokaart. Windows 7 pakt het anders aan. Voortaan hebt u geen aparte software meer nodig om een extern beeldscherm te gebruiken. Druk op de toetsencombinatie Windows-toets+P. Een nieuw venster verschijnt met alle aansluitmogelijkheden. Druk net zolang op deze toetsencombinatie totdat u de gewenste modus hebt geselecteerd, of gebruik de pijltjestoetsen. De scherminstelling wordt direct aangepast. Zonder aparte software en zonder gedoe.

3) Snelle Jump Lists

Windows 7 introduceert Jump Lists: kleine, programma-afhankelijke menu’s die de meest gebruikte opties tonen. U vindt de Jump Lists op de taakbalk. Hebt u bijvoorbeeld Windows Live Messenger geopend, dan kunt u via de Jump List uw aanwezigheidsstatus aanpassen of u afmelden. De Jump List van Microsoft Word bevat een overzicht van recent geopende documenten. U kunt zo’n Jump List tevoorschijn toveren door met de rechtermuisknop op de betreffende taakbalkknop te klikken. Het kan echter nóg vlotter. Druk op Alt+Windows-toets+. Wilt u bijvoorbeeld de Jump List openen van Internet Explorer, en bevindt deze knop zich op de derde positie (gerekend vanaf de Start-knop), dan gebruikt u Alt+Windows-toets+3. De Jump List wordt direct geopend. Handig!

4) Overzicht op uw bureaublad

Werken met de computer levert al gauw een veelvoud op aan vensters. Als u ook het bureaublad intensief gebruikt waardoor dit gevuld is met pictogrammen: wat doet u als u een bestand nodig hebt waarvan u vermoedt dat het zich op het bureaublad bevindt? Alle openstaande vensters sluiten is niet handig. Maak gebruik van de nieuwe functie Aero Peek in Windows 7, waarmee u alle vensters in één keer doorzichtig maakt. Druk op de toetsencombinatie Windows-toets+Spatiebalk. Alle vensters worden transparant. Laat de toetsen los om terug te keren naar het geopende venster. Wilt u in één keer alle geopende vensters verbergen, dan drukt u op Windows-toets+D. Druk nogmaals op deze combinatie om de vensters in hun oorspronkelijke formaat te herstellen. Wilt u de vensters allemaal minimaliseren? Dan drukt u op Windows-toets+M.

5) Vensters sorteren

Hebt u meerdere vensters geopend, maar werkt u voornamelijk binnen één specifiek venster? Met de toetsencombinatie Windows-toets+Home worden alle andere geopende vensters in één keer geminimaliseerd. Wilt u twee vensters naast elkaar zien? Open het eerste venster en druk op Windows-toets+Pijl Links, open het tweede en druk op Windows-toets+Pijl Rechts. De vensters zijn uitgelijnd en naast elkaar geplaatst. Gebruikt u twee beeldschermen en wilt u het eerste venster op het rechter- en het tweede op het linkerscherm? Open het eerste venster en druk op Windows-toets+Shift+Pijl Rechts. Open het tweede venster en druk op Windows-toets+Shift+Pijl Links. Elk venster op z’n eigen beeldscherm.

6) Vensters aanpassen

Windows 7 heeft ook sneltoetsen in huis waarmee u het formaat van een venster kunt instellen. Met de toetsencombinatie Windows-toets+Pijl Omhoog maximaliseert u het huidige venster. Druk op Windows-toets+Pijl Omlaag om het venster te herstellen of te minimaliseren. Met Windows-toets+Shift+Pijl Omhoog maximaliseert u het venster over de volle hoogte van het beeldscherm. Via Windows-toets+Shift+Pijl Omlaag herstelt u het oorspronkelijke vensterformaat.

7) Toetsenbord en taakbalk

De nieuwe taakbalk in Windows 7 is prima te bedienen met het toetsenbord. Hebt u meerdere programma’s geopend (en zodoende meerdere knoppen op de taakbalk) en wilt u een specifiek venster zien? Druk op Windows-toets+T. Vervolgens gebruikt u de pijltjestoetsen om naar de gewenste knop te navigeren. Met Pijl Omhoog krijgt u de geopende vensters van een programma te zien. Druk op Enter om het gewenste venster te openen, bijvoorbeeld als u Internet Explorer hebt geopend en meerdere websites hebt bezocht. Om direct een programma te openen, druk op de Windows-toets+. Hebt u bijvoorbeeld rechts van de knop Start de programma’s Word, Messenger en Skype geopend, en drukt u op Windows-toets+3, dan wordt Skype direct geopend.

8) Speciaal voor laptopgebruikers

Naast de handige toetsencombinatie om een extern beeldscherm te activeren, biedt Windows 7 het Mobiliteitscentrum. Hiermee kunt u bijvoorbeeld de presentatiemodus starten, waarbij zaken als de bureaubladachtergrond en screensaver worden aangepast. Onder meer handig als u een presentatie geeft, waarbij u uw familiefoto op het bureaublad tijdelijk wilt vervangen door een neutrale bureaubladachtergrond. U opent het Mobiliteitscentrum met de toetsencombinatie Windows-toets+X. Vervolgens hebt u toegang tot alle onderdelen van het Mobiliteitscentrum.

9) In en uitzoomen

Snel inzoomen op bepaalde delen van de gebruikersomgeving gaat in Windows 7 veel soepeler. U kunt bijvoorbeeld inzoomen op een gedeelte van de werkbalk of het bureaublad. Uiteraard kunt u hiervoor de muis gebruiken, maar u raadt het al… het kan sneller. Gebruik de toetsencombinatie Windows-toets+Plusteken (+) op het numerieke toetsenbord) om in te zoomen. Het vergrootglas verschijnt en het specifieke onderdeel van de gebruikersomgeving wordt uitvergroot. U kunt ook eenvoudig uitzoomen. Gebruik hiervoor de toetsencombinatie Windows-toets+Minteken (-) op het numerieke toetsenbord.

10) Nieuw programma

Erg prettig, die nieuwe taakbalk van Windows, waarop knoppen van geopende programma’s worden afgewisseld met snelkoppelingen. Hebt u echter een programma geopend dat uit meerdere vensters bestaat (bijvoorbeeld Internet Explorer met verschillende geopende websites), dan krijgt u met een klik op de knop een overzicht van de geopende vensters. Voorheen werd dan een nieuw venster van hetzelfde programma geopend (bijvoorbeeld een nieuw venster van Internet Explorer of Windows Verkenner). In Windows 7 kunt u met rechts klikken op de knop en de programmanaam kiezen om een nieuw venster te openen. Het kan echter ook eenvoudiger. Klik op de knop van het programma terwijl u de Shift-toets ingedrukt houdt, en er verschijnt direct een nieuw venster van dit programma.

11) Door vensters bladeren

Stel, u hebt op de taakbalk een programma geopend dat bestaat uit meerdere vensters (bijvoorbeeld Internet Explorer met verschillende websites). Op een bepaald moment wilt u een specifiek Explorer-venster openen. U kunt dan de programmaknop op de taakbalk aanklikken en het gewenste venster openen. Maar het kan ook anders: terwijl u de Ctrl-toets ingedrukt houdt, klikt u herhaaldelijk met de linkermuisknop op de programmaknop. Windows geeft dan direct alle geopende vensters van dit specifieke programma weer. Zodra u het gewenste venster hebt gevonden, laat u Ctrl-toets en muisknop weer los. U kunt meteen met het geopende venster aan de slag.

12) Groot of klein?

De verkennervensters in Windows 7 bieden de keus uit verschillende weergaven. Zo kunt u de pictogrammen groot afbeelden, maar desgewenst ook juist klein. In Windows gebruikt u hiervoor de knop Weergave wijzigen (rechtsboven in het venster), waarna u het gewenste formaat kiest. Met behulp van het toetsenbord en het scrollwiel op de muis gaat het een stuk sneller. Open het venster waarvan u de inhoud wilt vergroten of verkleinen. Dan drukt u op de Ctrl-toets en houdt u deze toets ingedrukt. Vervolgens gebruikt u het scrollwieltje van de muis om de inhoud te vergroten of te verkleinen. Hebt u de gewenste weergave te pakken? Laat dan de Ctrl-toets en het scrollwiel los.

13) Uitgebreid zoeken

De zoekfunctie is in Windows 7 flink verbeterd, zeker als u Windows XP gewend bent. Het zoekvak in het menu Start vormt een mooi vertrekpunt, maar het kan nóg beter. Zo biedt de uitgebreide zoekfunctie van Windows zoekfilters waarmee u het zoekcriterium nog gedetailleerder kunt opgeven. U opent deze functie in een handomdraai via de toetsencombinatie Windows-toets+F. Vervolgens kunt u direct uw zoekterm typen in het zoekvak. U kunt ook meteen een zoekfilter toevoegen. Kies daarbij tussen Soort, Gewijzigd op, Type en Grootte. Tevreden met de zoekopdracht? Bevestig met een druk op Enter. De resultaten worden getoond in het hoofdvenster.

14) Snel verkennen

Niet specifiek voor Windows 7, maar wel handig: snel de inhoud van de vaste schijf en uw bibliotheken bekijken. Vindt u het geijkte Start / Alle programma’s / Bureau-accessoires / Windows Verkenner ook zo omslachtig? Gebruik de toetsencombinatie Windows-toets+E om het verkennervenster te openen en direct door de bestanden te navigeren.

15) Vastgelopen?

We hopen het uiteraard niet, maar zelfs Windows 7 kan nog wel eens vastlopen. Of een specifiek programma waarmee u aan het werk bent… Een goede remedie is dan het venster Taakbeheer, waarin u een overzicht krijgt van alle geopende programma’s en de onderliggende processen. Ziet u op het tabblad Toepassing in de kolom Status bij een programma Reageert niet? Dan weet u hoe laat het is. U kunt het programma vervolgens selecteren en klikken op Taak beëindigen. Ook Taakbeheer opent u eenvoudig met een toetsencombinatie, namelijk Ctrl+Shift+Esc.

Geef een reactie

Welkom, bezoeker
Vind ik leuk !
Advertentie
Klok
JEUGDSENTIMENT.TV
Laatste reacties